Mit tehetsz ha hólyagsérved, süllyedésed van?

Hogyan ne ronts a helyzeten és hogyan érd el a teljes regenerálódást? Olyan életmódbeli tényezőket gyűjtöttem össze, melyekkel azonnal tehetsz a javulásért. Kriston Intim Torna trénerként abban tudok segíteni, hogy kialakítsd azokat a feltételeket, amik a gyógyuláshoz szükségesek.

Szükséges-e orvosi vizsgálat?

Igen. Ha csak gyanítod, hogy hólyagsérved vagy süllyedésed van, akkor érdemes nőgyógyászt, urológust vagy urogynekológust felkeresned. Enyhébb esetben életmódbeli változtatásokat és a gáti terület megerősítését fogják javasolni. Ha súlyosabb a tünet, akkor lehet, hogy műtétet is. Viszont ilyenkor is fontos megerősíteni a medencefenéki izmokat, hogy a műtét eredményessége meg maradjon. Ugyanis izmot nem tudnak műteni, tehát a záróizom vizelet megtartási funkcióját tornával érdemes támogatni.

 

Milyen tünetek társulhatnak még a hólyagsérvhez?

Gyakran az egyéb kismedencei szervek sérves, süllyedéses elváltozásaival együtt jelentkezik. Süllyedhet még a húgycső, a méh, a hüvelyfal, és a végbél alsó szakasza. A pontos feltérképezés segíti a minél hatékonyabb kezelési mód kiválasztását.

 

Mit tapasztalhatsz, amikor hólyagsérved vagy süllyedésed van?

Lehet akaratlan vizelet vesztéses tünet. De lehet, hogy nehezített vagy szakaszos a vizeletürítés folyamata.

Lehet, hogy elmész pisilni, majd nem sokkal később újból jelentkezik az inger és újból tudsz pisilni is.

Lehet diszkomfort vagy húzó érzet az alhasban. Idegentest érzet a hüvelyben vagy a hüvely bejáratánál.

Derékba, combokba kisugárzó fájdalom.

Bedomborodás a hüvelyben. Súlyosabb esetben a hüvelybemenetnél is megjelenhet kidomborodás.

Nehezített vagy fájdalmas szexuális együttlétet is okozhat.

Egyes felmérések szerint

A hüvelyi úton szült nők 50%-át érinti valamilyen kismedencei szervsüllyedés, a menopauza környékén vagy azt követően. Mivel a folyamat láthatatlanul indul, fontos a megelőzés, odafigyelés, korai felismerés, női szerveket védő életmód kialakítása. Ez nagyon nagy arány, azt jelenti minden második menopauzát elért vagy az utáni korban lévő nőt érinthet. Nem látjuk egymáson, nem is beszélünk róla. Azt gondoljuk, biztosan csak nekünk van ilyen és túl intim tünet ahhoz, hogy könnyedén megosszuk másokkal.

A sérves elváltozás kezdetben nem is okoz tünetet

Lehet, hogy gyakori sürgető vizeletürítési ingered van. Lehet akaratlan vizelet vesztéses tünet. De lehet, hogy nehezített vagy szakaszos a vizeletürítés folyamata. Lehet, hogy elmész pisilni, majd nem sokkal később újból jelentkezik az inger és újból tudsz pisilni is. Lehet diszkomfort vagy húzó érzet az alhasban. Idegentest érzet a hüvelyben vagy a hüvely bejáratánál. Derékba, combokba kisugárzó fájdalom. Bedomborodás a hüvelyben. Súlyosabb esetben a hüvelybemenetnél is megjelenhet kidomborodás. Nehezített vagy fájdalmas szexuális együttlétet is okozhat.

 

Milyen jelzésekre érdemes odafigyelni?

Úgy mondta egy tanítványom, hogy mikor a már nagyobbacska babáját magára kötve hordozó kendővel, elment egy hosszú sétára, nyomás érzet jelent meg a hüvely bejáratnál. Egy másik fiatal anyuka, 3 hónappal a szülése után, azt mesélte, hogy egészen sokat javult már az állapota, amíg nagy takarításba nem kezdett. Fölporszívózta a három szintes lakást, cipelve ide-oda a porszívót. Estére határozottan érezte, hogy sokat romlott az állapota. 

Egyes felmérések szerint a hüvelyi úton szült nők 50%-át érinti valamilyen kismedencei szervsüllyedés, a menopauza környékén vagy azt követően. Mivel a folyamat láthatatlanul indul, fontos a megelőzés, odafigyelés, korai felismerés, női szerveket védő életmód kialakítása. Ez nagyon nagy arány, azt jelenti minden második menopauzát elért vagy az utáni korban lévő nőt érinthet. Nem látjuk egymáson, nem is beszélünk róla. Azt gondoljuk, biztosan csak nekünk van ilyen és túl intim tünet ahhoz, hogy könnyedén megosszuk másokkal.

A hólyagsérv milyen hatással van az intimitásra?

Fokozott érzékenység jelentkezhet a hüvelyben. A hólyagban rekedt vizelet fent tarthat egy állandó hólyaggyulladásos állapotot. Lehet olyan, hogy a hólyag bedomborodása elzárja vagy akadályozza a behatolás útját. A behatolás okozhat tompa vagy éles fájdalmat, hirtelen vizelési ingert vagy akaratlan vizeletvesztést. Ezek miatt a párkapcsolatra, női önértékelésünkre is hatással van.

Nézzük, mik a hajlamosító tényezők?

Szülés. Várandósság. A gyermekágyi időszakban nem volt elég pihenésre időd. Túlsúly. Nehéz fizikai munka. Megerőltető, illetve ugrálással járó sportok. Változókor. Depresszió.

Miért fontos, hogy hólyagsérv esetén megerősítsd alulról a hólyagot támasztó izomzatot?

Mert ha nem erősíted, gyengül. A hólyag támasztásában jelentős szerepet játszanak a medencefenék harántcsíkolt izmai. A harántcsíkolt (akaratlagosan mozgatható) izmokra az jellemző, hogy ha eddzük őket, akkor edződnek. Ha viszont nem eddzük akkor elkerülhetetlenül gyengülni fognak.

A kismedencei szervek, mint a húgyhólyag, a méh és a végbél alsó szakasza, összetett rendszernek köszönhetik, hogy a megfelelő helyzetben tudnak maradni. Ha ez a rendszer bármely pontján sérül, akkor elindulhat ezen szervek sérves, süllyedéses elváltozása.

 

Mi segíti még a hólyagot, hogy a megfelelő anatómiai magasságban helyezkedjen el?

A helyes testtartás. Ebben az esetben ugyanis a medence csontos részei, a hasi szerveket függesztő kötőszöveti szalagok, a nem korlátozott vérkeringés, a környező nagy izmok és a medencefenék izmai együtt adják a hólyag egészséges elhelyezkedését. Azonban amint helytelen testtartást veszünk fel, ez megváltozik és sokkal nagyobb teher kerül a gáti izomzatra, ami így még inkább gyengülni kezd.

Elengedhetetlen a minél inkább tehermentesített életmód.

Tudom, hogy ez nem könnyű. Hiszen olyan erősek vagyunk mi nők. És annyi mindent szeretnénk elrendezni és kioldja meg, ha nem mi?? Azonban minél több időt tudsz szánni most a pihenésre, annál gyorsabban tudnak regenerálódni a hólyag megfelelő magasságát biztosító szövetek. Annál hamarabb leszel újból teljesen egészséges. Hasonlóan, mint amikor kificamodik a bokád és ha terheled nagyon lassan gyógyul vagy akár romlik az állapota… Ha viszont eleget pihensz, sokkal gyorsabban nyeri vissza egészséges állapotát.

Csekk lista

Segítik a regenerálódást, illetve segítenek elkerülni, hogy ronts a helyzeten. Segítségével naponta láthatod, hogy mit sikerült alkalmazni és mi az, amit még fejleszteni szükséges.

 

Tudom, hogy minderre figyelni nem egyszerű.

Azonban a gáti izmok megerősítése, az alhasvédő szokások és a sok pihenés, együtt járulnak hozzá, ahhoz, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet. Javuljon, majd teljesen megszűnjön a hólyagsérves tünet.

Fontos, hogy minél kevesebbet cipekedj, emelgess.

( pl. gyermekedet is érdemes inkább babakocsival vinni, inkább ülve felvenni, bevásárláskor egyszerre kevesebbet cipelni, amiben csak lehet segítséget kérni, stb…)

Ha vizeletürítési inger van, akkor érdemes mielőbb üríteni

mert a hosszan tárolgatott vizelet terheli a húgyhólyagot tartó szalagokat, és a környező szövetekben rontja a vérkeringést.

Fontos nyomás nélkül végezni a vizelet-, illetve a székletürítést is.

(Hólyagsérv esetén ez nehezítetté válhat, de ekkor is csak a lehető legkisebb nyomást alkalmazd, ami megindítja a vizeletsugarat.)

Fontos nyomás nélkül végezni a vizelet-, illetve a székletürítést is.

(Hólyagsérv esetén ez nehezítetté válhat, de ekkor is csak a lehető legkisebb nyomást alkalmazd, ami megindítja a vizeletsugarat.)

Alkalmazd a az alhas kímélő felkelést.

Tehát: fordulj az oldaladra és a tenyeredre támaszkodva nyomd fel magad ülésig.

Kerüld a teljes felüléssel járó tornagyakorlatokat.

(a fej, váll és a lapocka emelésével végzett hasprés az jó lehet)

Kerüld a az ugrálást, szökdelést, zökkenést.

Mert ez nagy megterhelés a hólyagot tartó tartószalagok számára.

Kerüld függőleges testhelyzetben a nagy terpesztéseket hosszú időn keresztül kitartva.

(Pl. szoptatni sem törökülésben érdemes.)

Kerüld a mély guggolásokat.

(Pl. szoptatni sem törökülésben érdemes.)

Figyelj a helyes testtartásra

mert ez segít csökkenteni a hólyagot támasztó szövetek terhelését. (a gerinc alsó szakasza egyenes vagy picit homorú legyen)

Pihenj, aludj sokat.

(ez idő alatt tudnak leghatékonyabban dolgozni tested önregeneráló mechanizmusai)

Iktass be "én időt".

Amikor nem az elmaradt házimunkát csinálod, hanem kifejezetten a saját örömödet szolgáló tevékenységet végzel. (olvasás, napozás, barátokkal vagy a pároddal kettesben töltött idő, stb… ami neked feltöltődést ad) Ez hozzá járul ahhoz, hogy szöveteid tónusosabb állapotban legyenek, így stabilabban támasztják a hólyagot.