Terhességi aranyér

Terhességi aranyér

Természetes megoldás a Kriston módszer!

Minden 3. kismamát érinthet a terhességi aranyér.

Azonban a várandósság ideje alatt még inkább fontos hogy természetes módszereket alkalmazzunk az aranyér kezelésére. Az aranyér kúpok, aranyér kenőcsök tartalmazhatnak olyan kémiai anyagokat, melyek ártalmasak a babának. Ilyenkor tehát még a vény nélkül kapható szerekről is érdemes kikérni a kezelő orvos véleményét.

Miért gyakori a terhesség alatt kialakuló vagy fokozódó aranyér?

A várandósság során a baba és a magzatvíz növekvő súlya és térfogata egyre inkább növeli a hasűri nyomást. Nyomja a környező szöveteket, nehezítheti a vénás áramlást. Az ideálisnál nagyobb, a várandóssággal járó, természetes súly növekedés szintén hajlamosító tényező lehet. Valamint a várandósság alatt gyakori székrekedéssel járó erőltetett székletürítés is megterhelő az altesti vénafalak számára.

Ha a különböző hatásokra létrejövő, megnövekedett nyomást már nem tudják elváltozás nélkül tolerálni a vénafalak, kialakul az aranyeres tünet.

A terhességi aranyér otthoni kezelése természetes módon

A terhességi aranyér otthoni kezelésére nagyon hasznosak a Kriston Intim Torna módszer tornagyakorlatai és vénavédő szokásai. Ezt a tudásanyagot a 12 órás alaptréningen elsajátítva, utána mindenki az otthonában biztonságosan gyakorolhatja és magabiztosan tehet a javulásért. A rendszeresen gyakorlók 100 %-ának javult az állapota. 

Hogyan hat a Kriston Módszer?

A Kriston Intim Torna gyakorlataival szabadabb vérkeringést hozzunk létre az egész alhasi területen. Csökkentjük a vénás pangást. A végbélzáróizom tartó funkciója magabiztosabbá válik. A vénavédő szokásokkal pedig jobb helyzetbe hozzuk a vénákat, csökkentjük a vénafalakra terhelődő nyomást.

Megéri tenni a változásért

Az aranyér végig kísérheti a várandósságot, kialakulhat szülésnél, megmaradhat vagy kialakulhat szülés után is. Lehet egészen enyhe, alig észlelhető, vagy akár vérző, fájdalmat okozó is. Azonban, aki tesz a változásért az megelőzheti, enyhítheti vagy megszüntetheti az aranyeres tüneteit. Érdemes mindent bevetni, hogy megtapasztalhasd a könnyedebb várandósságot. Hogy jobb állapotban érkezz el a szülésedig. Hogy a szülés után is tudd, hogy van eszköz a kezedben a regenerálódás elősegítésére.

Ha csak a szülés alatt jön elő, akár spontán módon is megszűnhet az aranyér

Bizonyos esetekben csak a szülés alatt, a nagy erőlködés, hasprés hatására jön elő az aranyér. Ilyenkor gyakran magától, spontán módon is visszahúzódik a szülést követő hetekben.

“Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Attól, hogy a kedves trénerünk Teréz, nagyszerűen vezetett, mértékadó humorral fűszerezve oktatott. Nagyszerűek és érthetően leírt írásos segítőanyagoknak még a stílusa is szuper. Szívből köszönöm Kriston Andreának és tanítványának Tuboly Teréznek.

M. Károlyné

“Kedves Teréz! Köszönöm, hogy általad megismerhettem és elsajátíthattam a Kriston módszert. Sokat tanultam önmagamról, a lelki problémák fizikai megjelenéséről. Végre jó tudni, hogy minden problémára van megoldás, sőt még az intim helyzetekre is. 🙂 Hálás vagyok Istennek, hogy ilyen kedves, vicces és jó embereket ismerhettem meg a tréning során. További örömteli munkát kívánok minden trénernek. 🙂 

Liza

“Mikor jelentkeztem a tréningre sok kétség volt bennem, hogy mennyire leszek képes elsajátítani a mozdulatokat, de már az első nap elején rájöttem, hogy nem lehetetlen dologra vállalkoztam. Teréz nagyon jól elmagyarázta mikor, mit és hogyan kell csinálni.” 

Tünde

Levegő a hüvelyben

Levegő a hüvelyben

Levegő a hüvelyben

A hüvely gyengülésének kezdeti jelei…

Talán mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy-egy testhelyzetben levegő ment a hüvelyünkbe, majd kellemetlen hanghatással távozott. Ez egy apró, ám kényelmetlen tünet, ami lehet, hogy Neked is szerzett már bosszúságot vagy kényelmetlen, szégyenkező pillanatokat.

Már a megnevezése is ciki! 

Régen azt hittem, csak rosszul érzem, és ez igazából rendes puki. Aztán egy barátnőm elmondta, hogy nála néha van ilyen. Akkor tudatosult, hogy ilyen tényleg van.” – mesélte egy fiatal nő. 

Nem tudom Te milyen megnevezéssel szoktad illetni ezt a kis hangot? Lehet, hogy sehogy…  Én eddig ilyeneket hallottam: hüvelyi szél, hüvelypuki, puncipuki, puncifing, vaginális szél, stb…
Nem is tudom, hogy az élmény kellemetlenebb-e vagy a megnevezései… …Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy 

 • mi miatt alakulhat ki, és
 • mit tehetsz a megoldásért.

 

 

tuboly teri intim torna

Mi is ez a jelenség?

Képzeld el a hüvelyed, mint egy hosszú izmos csövet. Ez az izmos hüvelyfal érzékenyen reagál a változó hormonális hatásokra, a terhelésekre, a vérkeringés korlátozására, az edzésre, a nem edzésre, a nemi izgalomra és az érzelmeidre. Amikor ezek a hatások a gyengülés irányába változtatják a hüvelyt, akkor az izmos fal renyhébbé válik. Hasonlóan mint,  ahogy egy hasizom is lehet feszes vagy renyhe. A meggyengült hüvelyfal már nem biztosítja a megfelelő zártságot, így egy-egy helyzetben levegő kerülhet a hüvelyedbe. Ez aztán egy testhelyzet változtatáskor általában hanghatással távozik.

Egyes felmérések szerint

A hüvelyi úton szült nők 50%-át érinti valamilyen kismedencei szervsüllyedés, a menopauza környékén vagy azt követően. Mivel a folyamat láthatatlanul indul, fontos a megelőzés, odafigyelés, korai felismerés, női szerveket védő életmód kialakítása. Ez nagyon nagy arány, azt jelenti minden második menopauzát elért vagy az utáni korban lévő nőt érinthet. Nem látjuk egymáson, nem is beszélünk róla. Azt gondoljuk, biztosan csak nekünk van ilyen és túl intim tünet ahhoz, hogy könnyedén megosszuk másokkal.

Milyen helyzetekben találkozhattál ezzel a tünettel?

Előfordulhat szerelmeskedés közben, fordított testhelyzetekből (pl. tarkóállás) való visszaérkezéskor. Súlyosabb esetben négykézláb, guggolásból felálláskor, járáskor, esetleg fekvés közben is. 

A megkérdezett nők 75% szex közben is találkozott már ezzel a jelenséggel… Mi ennek az oka?

Ez általában vagy azért van, mert “unatkozik” a hüvely vagy nincs megfelelő állóképessége.

 • Még egy gyengébb hüvely is feszessé válik nemi izgalom hatására. Azonban ha nincs kellő fokú izgalom, akkor még ha erősebb hüvelyed is van, találkozhatsz ezzel a jelenséggel. Amikor valóban élvezed az együttlétet, akkor erektáltá, körülölelővé válik a hüvelyed. Ha azonban csak belemész az együttlétbe, de inkább csak elviseled, akkor a hüvelyed pont így fog erre reagálni. Laza lesz. Az aktus mozgás alatt pedig könnyedén beszökik a levegő. Majd, vagy még akkor távozik is, vagy picit később hanghatás kíséretében. 
 • A másik ok: Ha nincs elég állóképessége a hüvelyednek, akkor egy hosszabb szerelmeskedés alatt egyszerűen kimerül. Hasonlóan, mint ha például kapaszkodsz egy rúdon és elfáradnak a karizmaid, tenyered. Ekkor egyszercsak kiengednek az izmaid és már nem vagy képes megtartani magad.

 

A hüvely gyengülésének további jele lehet, ha már nem csak levegő, de víz is be tud jutni. Ilyenkor fürdés, úszás közben víz kerül a bele, majd lassan lecsordogál a combodon. Érdemes ezt megelőzendő, már hónapokkal a strandszezon előtt elkezdeni picit “rágyúrni” a hüvelyre. Így elkerülheted az ezzel járó kellemetlenségeket és szabadon élvezheted a vakációt 🙂

Lehet-e ezen változtatni? Mi a megoldás?

Sajnos gyakran azt gondoljuk, “Hát ez már ilyen lett!”, “Én már nem tudok semmit tenni!” Sokan együtt élnek vele, mert nem gondolják, hogy tudnának tenni ellene… 

De ez nem így van! A folyamat visszafordítható!

 • tornával, 
 • a hüvely izmainak edzésével, és
 •  védő szokásokkal 

Ha mindent bedobsz a változásért, nagyon gyors eredményt is elérhetsz. Ne törődj bele, hogy te már csak ilyen nő vagy, akinek ez így van!
És ne gondold, hogy csak nálad van így: ez a leggyakoribb intim tünetek közé tartozik. 

A hüvelyi erő nem az életkoron, nem is a sportosságon, hanem a hüvely edzettségén múlik.

Miért van ez így?

Mert a hüvelyfalat simaizmok (akaratlagosan nem mozgatható), és harántcsíkolt (akaratlagosan mozgatható izmok alkotják). 

Az akaratlagosan mozgatható izmoknak az a sajátosságuk, hogy ha nem eddzük őket, akkor – sport nyelven szólva – sorvadni kezdenek. Azonban ha eddzük őket, akkor elkerülhetetlenül edzetté válnak.  

 

Én már 18-19 éves korom körül tapasztaltam időnként ezt a kellemetlen hanghatást. Mivel senkivel nem tudtam érdemben beszélni róla, azt gondoltam ez természetes. Majd pár évvel később, amikor találkoztam a Kriston Módszerrel, és elkezdtem rendszeresen tornázni, mint egy mellékhatásként teljesen kimaradt az életemből ez a „tünet”.

 

Mit tippelsz, a Te hüvelyed milyen erős?

A Szent Rókus Kórház és a Magyar Sporttudományi Társaság együtt működésével több száz olyan nőt mértek fel, akik kiváncsiak voltak mennyire erős a hüvelyük. Előtte a legtöbben 10-es skálán, 5-ös erősségűre tippeltek. Mondván nem is gyenge, ne is erős. Azonban nagyrészt csalódniuk kellett, hiszen mitől lett volna erős a hüvelyük, ha nem edzették. Egy 65 éves nő volt, akinél erősebb hüvelyi erőt találtak. Ő Még a 1991-es első kiadású Kriston könyvből tanult és azóta is rendszeresen gyakorolta a tornát.

Mi járulhat még hozzá a hüvely gyengeségéhez?

A leggyakoribb okok: 

 • A rendszeres hosszas ülésssel, görnyedt testtartással elnyomott vérkeringés. 
 • A hüvelyi vérkeringés korlátozása gyakori tampon használattal. 
 • Hüvelyen keresztül végzett műtét. 
 • Menopauza környéki hormonális változások. 
 • Sűrű hüvelyi gyulladás. 
 • Rendszeres fáradtság, kialvatlanság, túlterheltség. 
 • Várandósság, szülés. 
 • A szexuális vágy rendszeres kielégítetlensége. 
 • Depresszió, nyomott érzelmi állapot.
 • Túlhajtottság

A szülés, és a hüvely gyengülése

A medencefenéki tréninget nem végzett, egy gyermeket szült nők 51%-a, míg a két gyermeket szült nők 64%-a érezte a gyengének a hüvelyét. 

Legjobb lenne, ha mindenki már szülés előtt felkészítené a gáti területet: elasztikussá, könnyen regenerálódóvá tornázva, megfelelő edzés programmal. 

Juhász Nikolett veszprémi tréner társunk ilyen édesanyákkal készített felmérést. Ebből az derül ki, hogy azoknak, akik már szülés előtt és után is gyakoroltak, 47.6 %-ban, 6 hétnél kevesebb időre volt szüksége, hogy hüvelyük visszanyerje az eredeti állapotot. 

Dr. Templom József, szülész-nőgyógyász így ír erről: „Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával rögtön látom, ha valaki rendszeresen végzi a Kriston intim tornát! Sokkal feszesebb, rugalmasabb a hüvelyfal izomzata, mint azoknak a pácienseimnek, akik nem tornáznak!

Tapasztalatom szerint a rendszeresen tornázó kismamák szülése is simábban zajlik le, nem beszélve arról, hogy szülés után ők gyorsabban, könnyebben tudnak regenerálódni.

Persze, nemcsak a szülést segítik az egészséges gátizmok, hanem az ürítést és a megtartást is, ezért nemcsak a lányoknak, asszonyoknak, nagymamáknak lenne fontos ezzel foglalkozni, hanem a férfiaknak is! Mindenkinek szívből ajánlom, hogy tanulja meg, és tornáztassa rendszeresen a gáti izmait – megéri a fáradtságot!”

Ha nem tornáztál szülés előtt, akkor már minden hiába?

Szerencsére nem. Ha előtte el is maradt, szülés után szintén van lehetőség visszatornázni az eredeti állapotot. Sőt. Akár jobbat.

Egy tanítványom, fiatal 20-on éves anyuka, második szülése után pár hónappal érkezett a tréningre. 3 héttel a tréning elvégzése után már örömmel írt, hogy mennyire feldobja, hogy végre tud jógázni, fejen állni. Anélkül, hogy visszaérkezéskor tapasztalnia kéne ezt a kis kellemetlen hangocskát. 

Miért fontos még, hogy feszes, ruganyos legyen a hüvelyed?

A hüvely olyan a kismedencei szervek számára, mint egy házban a főtartófal. 

Ha renyhévé válik, akkor a hasi szerveid (hólyag, méhtest, végbél alsó szakasza) nem kapnak megfelelő alátámasztást, és elindulhat ezen szervek sérves, süllyedéses elváltozása. Ha viszont megfelelő „erőnléten” van, akkor könnyedén betölti ezt a funkciót, biztosítva alhasi egészséged.

Az erős hüvely jobb védelmet ad

Ha edzett a hüvelyed, akkor a záró, védelmi funkciója is jobban érvényesül. Ugyan a hüvely nagyon rugalmasan alkalmazkodik. Tud tágulni, erektáltá válni, alkalmas a hímvessző befogadására és a menstruációs vér kiengedésére. Ugyanakkor az edzett hüvely jól zár is. Tehát nyugalmi állapotban sem enged magába levegőt, vagy vizet. Így a fertőzésektől is sokkal jobban véd.

Még egy ok, amiért megéri edzeni a hüvelyedet.

A hüvely gyengülése gyakran észrevétlenül történik, hiszen nem látjuk nap mint nap, és nem is olyan érzékeny, mint például a férfiak nemi szerve. Viszont a gyengülés visszahat a szerelmi együttlétekre. És a megerősített, edzett hüvely szintén. 

Egy tanítványom így írt erről:„ … Nem beszélve a jótékony mellékhatásáról, hogy mennyire élvezhetőbb lett a szexuális életem! Többnyire csiklóorgazmusom volt eddig, s a torna rendszeres végzése óta (2019.12.15.) többször éltem át hüvelyi orgazmust!!! Fantasztikus dolog! … ”

Mit tehetsz, azért hogy semmilyen helyzetben ne kelljen tapasztalnod ezt a kellemetlenséget?

Tornázz 🙂 

A Kriston Intim Torna tréningen megtanuljuk a hüvely gyorsaság, erő, állóképesség fejlesztő mozgásanyagát. A személyre szabott gyakorlatsoroddal pedig már otthon tehetsz nap mint nap azért, hogy ez a csodás kis szerved minden helyzetben helytálljon. Tabuk és szégyen helyett, örömöket hozzon.

Mi az, amit most azonnal tehetsz a javulásodért?

 • Figyelj a helyes testtartásra! Derekad legyen egyenes vagy picit homorú, amikor csak lehet! Szabad utat biztosítva ezzel az alhasi vérkeringésnek.
 • Pihenj sokat vízszintes testhelyzetben! Levéve ezzel a terhelést a hüvelyről.
 • Kerüld az erőlködést! Legyen könnyed a vizelet, és a széklet ürítés.
 • Tegyétek még örömtelibb-é a szeretkezéseiteket! Tudd, hogy mi jó Neked! Kommunikálj! Akkor menj bele az együttlétbe, ha valóban, éppen akkor, és ott, akarod! Tanítsd párodat és magadat, hogy mi juttat el a csúcsra! Az orgazmus után rendeződik a hüvely vérkeringése, hihetetlen vitalitást ad női szerveidnek, hormonjaidnak, a hüvelyi izmoknak, a kötőszövetnek.

Kell-e orvoshoz fordulnod, ha a „levegő megy a hüvelybe” tünetet tapasztalod?

 • Ha rendszeresen és gyakran előfordul, akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászodat. Ha más intim tünet nem társul hozzá, akkor valószínűleg ”csak” a gáti izmok megerősítését fogja javasolni. Azonban ez a jelenség mindenképpen a hüvely gyengülését jelzi

  Tehát érdemes fokozottan figyelned az intim testtájaid „karbantartására”. 

  Egy tanítványom ezt így fogalmazta meg: „Várandósság alatt fordított testhelyzetben rendszeres volt. Mióta KIT-ezek, ritkább, és jelzésnek veszem, hogy gyakorolni kellene.” 

 

Szülés előtti teszt

Szülés előtti teszt

Szülés előtti teszt kismamáknak!


Lelki ráhangolódás, sérülések elkerülése, gyors regenerálódás

Terhesség alatt- szüléskor, többféle problémád is lehet. Itt, a videóban most az egyik leggyakoribbról, az inkontinenciáról beszélek.

Fokozott figyelemmel, tornával sokat segíthetsz magadon! Az első lépés, hogy töltsd ki a tesztet és nézd meg milyen állapotban vagy! 

“Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Attól, hogy a kedves trénerünk Teréz, nagyszerűen vezetett, mértékadó humorral fűszerezve oktatott. Nagyszerűek és érthetően leírt írásos segítőanyagoknak még a stílusa is szuper. Szívből köszönöm Kriston Andreának és tanítványának Tuboly Teréznek.

M. Károlyné

“Kedves Teréz! Köszönöm, hogy általad megismerhettem és elsajátíthattam a Kriston módszert. Sokat tanultam önmagamról, a lelki problémák fizikai megjelenéséről. Végre jó tudni, hogy minden problémára van megoldás, sőt még az intim helyzetekre is. 🙂 Hálás vagyok Istennek, hogy ilyen kedves, vicces és jó embereket ismerhettem meg a tréning során. További örömteli munkát kívánok minden trénernek. 🙂 

Liza

“Mikor jelentkeztem a tréningre sok kétség volt bennem, hogy mennyire leszek képes elsajátítani a mozdulatokat, de már az első nap elején rájöttem, hogy nem lehetetlen dologra vállalkoztam. Teréz nagyon jól elmagyarázta mikor, mit és hogyan kell csinálni.” 

Tünde